deputat PNL, CHIRURG POLITRAUMA, TIMISOREAN

miercuri, 28 aprilie 2010

Infectii

Prostii: managerii nu sunt demiși dacă raportează infecțiile! În plus dacă șefii de secție nu recunosc ca au infecții nici managerul nu poate sa "raporteze" . De altfel raportarea nu o face managerul ci epidemiologul. Dacă te uiți în spitalele românești te ia durerea de cap: infecțiile nosocomiale sunt intre 15 și 25%. În SUA sunt 10% și sunt recunoscute ca fiind cel mai mare "ucigaș" al pacienților internați.
Managerul are primul interesul sa se raporteze infecțiile, pentru ca ele induc costurile cele mai mari de tratament. Dacă le "vede" știe sa le controleze.
Cea mai importanta cauza pentru apariția infecțiilor rezistente (nosocomiale / intra spitalicești) este tratamentul antibiotic ! Studiul MIRA a arătat ca 25% din pacienții internați cu infecții au germeni rezistenți deși nu au avut contact cu sistemul de sănătate. Dar au "băut" la antibiotice, după sintagma :”întrebați medicul sau farmacistul", adică farmacistul, care de fapt e un asistent de farmacie. Adică 90% din tratamentele antibiotice din țara asta se fac după ureche, adică urechea unui asistent cu 12 clase. Tare, nu?!
În toata lumea infecțiile "asociate cu îngrijirile medicale" sunt o problema. Noi, ca țară și ca popor suntem ipocriți: nu vrem sa recunoaștem. Mai ales poporu' nu vrea sa înțeleagă că ăsta e "costul" medicinei moderne, vindecam 10 boli și apar alte 3 ca o consecință a tratamentului. Și dacă poporu' nu vrea, apoi nu vrea nici medicul, și nici șeful de secție, și nici managerul, nu?
Culmea e că controlul infecțiilor nosocomiale nici nu ține de bani. Încercările de a „controla„ infecțiile prin izolarea strictă a pacienților, au eșuat. Infecțiile se controlează prin profilaxie, prin abstinența de a consuma inutil antibiotice, prin a declara ”non grata” anumite antibiotice la care s-a dovedit că avem rezistență. În fapt ceea ce e cel mai amuzant este că aplicarea unor politici de combatere a infecțiilor va duce la scăderea costurilor ! Dar ăsta e deja management, medicină bazată pe dovezi și nu pe prostii.