Este evident ca este necesara continuarea reformei sanatatii romanesti. Reforma trebuie sa continue in profunzime, pentru ca in caz contrar alocarea de resurse financiare va ramane fara rezultat. Cresterea finantarii nu va fi urmata de cresterea calitatii actului medical si de cresterea satisfactiei pacientilor. Suntem in momentul crucial in care o dublare a finantarii sistemului nu va duce la dublarea calitatii actului medical, si poate in cel mai fericit caz doar la o crestere de 10%.
Continuarea reformei sistemului sanitar va dura minim 5 ani. Acesta fiind timpul necesar formarii unei noi generatii de medici capabili sa asigure utilizarea resurselor financiare si o crestere a calitatii actului medical de minim 90% in conditiile cresterii finantarii cu 100%.
Calitatea pregatirii medicilor specialisti este un obiectiv strategic al sistemului de invatamant medical. Sistemul actual nu mai corespunde cerintelor actuale, neoferind un cadru concurential real pentru medicii rezidenti, si prin aceasta nu ofera motive susbstantiale de a creste calitatea pregatirii acestora.
Sistemul actual este unul bazat in special pe sanctiuni si nu pe stimulare. In plus aceste sanctiuni nu sunt aplicate consecvent si universal in sistemul de invatamant rezidential postuniversitar. Exista mari discrepante intre exigentele din centre universitare diferite si chiar intre clinici diferite din acelasi centru universitar.
Ca atare, acest sistem trebuie inlocuit cu un sistem de competitie plus recompense pentru activitatea de instruire medicala continua inca din timpul studiilor superioare medicale.
deputat PNL, CHIRURG POLITRAUMA, TIMISOREAN
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu