deputat PNL, CHIRURG POLITRAUMA, TIMISOREAN

marți, 5 aprilie 2011

DE CE ESUEAZA SISTEMUL SANITAR ?! (1)

Pentru ca este depasit, pentru ca a ramas blocat in modele de business anacronice: medicul practician si spitalul traditional.
Medicul practician este, in conceptia "populara", factotum. El trateaza totul de la "oftica" la "boalele rusinoase" si nervii incordati. Dar este oare asa?
In esenta el  este depasit de cerintele medicinei moderne. Medicina a evoluat.  Asta pentru ca  medicina empirica s-a transformat si a devenit medicina de precizie, in care investigatiile paraclinice sunt de o importanta cruciala. A indica investigatiile exacte si a le interpreta este o chestiune de inalta competenta, care depaseste in totalitate 95% din practicienii de medicina de familie. Asa ca fiind depasiti de acestea, medicii fie ignora cu desavarsire investigatiile care au devenit "standard de aur", fie prescriu cat mai multe investigatii doar, doar nimeresc ceva. Daca nu nimeresc diagnosticul prescriu un tratament bazat pe "traditii, superstitii si autoritate" (pentru ca "asa se face la noi / pentru ca asa cred ca se face/ pentru ca asa a spus cineva"). Daca au facut 1001 investigatii si au nimerit ceva, pacientul poate va avea sansa de a primi un tratament corect, sau nu. In ambele situatii banii se duc pe apa sambetei, sau undeva, dar in mod sigur nu pe tratamentul modern al pacientului.  Asa ca din punctul de vedere al medicinei moderne acest model de medic practician  a devenit facnullus. Din punct de vedere economic a devenit un epuizator de resurse. Din punctul de vedere a  unei fractiuni importante de pacienti care au invatat sa nu mai accepte tratamente cu rate de succes mai mici de 99%, cabinetul medicului practician a devenit  "tierra incognita". Habar nu au unde e cabinetul sau nu stiu nici macar cine e medicul lor, sau daca au medic de familie. Asta pentru ca "l-au sarit" si au mers direct la policlinica sau la spital.
Medicul practician a devenit un concept care trebuie reformat.
P.S.Inainte de a va scandaliza vreau sa subliniez ca exista exceptii. Dar ele sunt rezultanta reformarii medicilor de familie, prin schimbarea modelului de business. Asa cum voi explica in episodul (7).
P.P.S. Astia si-au batut joc de notiunea de reforma, asa incat si cuvantul asta ar trebui reformat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu