deputat PNL, CHIRURG POLITRAUMA, TIMISOREAN

marți, 3 noiembrie 2009

Poate vei avea șansa de a salva o viață !

Chiar așa, cum pot salva o viață? Eu, tu, cum putem face asta? E în puterea noastră?

O bună  prietenă, cu inimă mare, a încercat sa ajute un prieten, artist, în lupta sa cu leucemia. A dorit sa liciteze lucrari donate de prieteni pentru a strange bani, bani necesari unui transplant de măduvă în Germania. Peste 100 000 de euro. Din păcate soarta nu i-a dat o șansă, și i-a luat viața înainte ca cineva să îl poata ajuta.
Sunt sigur că mulți dintre voi vă punți o mulțime de întrebări: de ce Germania, de ce 100 000 de euro, de ce prea târziu? Încerc să vă răspund la ele.
De ce Germania? Nu pentru că în România nu se putea, ci pentru că în Germania a gasit donator compatibil, pentru că acolo există un registru de donatori și printre ei s-a găsit donatorul compatibil. Și ajungem la ultima întrebare: de ce nu a găsit donator în România?
De ce 100 000 de euro? Pentru că atâta costă terapia pre transplant și posttransplant. Transplantul în sine este o procedură tehnică foarte simplă, care nu poate costa mai mult de 1000 de euro. Poate fi făcută în România? DA!  Și probabil ar costa în jur de 20 000 de euro. Dar nu avem donatorul.
De ce  nu găsim donator în România?
Chiar așa de ce nu găsim donator?
Pentru că nu există persoane înscrise în Registru Național de Donatori Onorifici de Măduvă.
Atât de simplu.
Și atunci, cum poți salva o viață?
Simplu:  înscrie-te în Registru Național de Donatori Onorifici de Măduvă.
Sună la Centrul de donare de sange Timisoara 0256  463001 și fă o programare.
Vei semna un document prin care afirmi că vei dona onorific măduvă. Și ți se va lua un pic de sânge pentru determinarea antigenelor HLA, și pentru a depista eventuale infecții virale.
Și, poate, odată, cineva va avea nevoie de un pic din măduva ta și vei avea șansa unică de a salva o viață!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu