Nimeni nu contestă că sistemul sanitar are foarte multe probleme, și că cea mai importantă este lipsa finanțării. Lipsa banilor poate conta pentru 40% din probleme. Adică dacă mâine fondurile în sănătate s-ar dubla poate ca unele probleme vor fi rezolvate. Dar sigur nu toate. Calitatea actului medical în România nu s-ar dubla!
Dar dacă 40% din problema sănătății este finanțarea, care sunt și cum pot fi rezolvate restul de probleme?
Însă 60% din probleme nu sunt legate de bani. Ele sunt legate de relatia medicilor și asistentelor cu pacienții, de modul în care noi, medicii înțelegem să ne facem meseria. Să ne înțelegem clar, sistemul e subfinanțat dar sunt alte ”1000 de probleme” care nu șin de bani.
Cel mai ”cald” exemplu s-a întâmplat chiar vineri la Timișoara când un medic a refuzat internarea unui pacient pe motiv că ”nu are identitate” ! Incredibil, nu?! Să nu ai identitate. În fapt pacientul nu avea buletin, adică era un boschetar amărât care nu avea buletin.
Ce a gândit ”medicul” ? Vă explic eu, că și mie mi s-a explicat: dacă nu are buletin, sigur nu e asigurat și deci ”Casa” nu îl plătește. Pare paluzibil? Poate da, dar sigur e profund gresit.
În primul rând ”casa” nu are ce să caute să se interpună între medic și pacient, să îi spună medicului: ” pe ăsta îl tratezi că e asigurat, și pe ăsta nu că nu e asigurat”. ”Casa” nu are voie, constituțonal vorbind, să oblige medicul să nege tratamentul pacienților. Are doar obligația să recupereze banii de la cei nesigurați. Așa că din acest punct de vedere ”colegul meu” nu avea dreptate.
În al doilea rând, în acest caz special, era vorba de un tratament oncologic, care este un Program Național de Sănătate și care e gratuit pentru toți cetățenii români și europeni. Deci iar nu avea dreptate.
Care e de fapt problema?
Preblema e că medicii români s-au dezumanizat, s-au deprofesionalizat, au uitat ce înseamnă să fii ”doctor”, au uitat Juramântul lui Hipocrate. Au uitat că această meserie e despre compasiune, ajutor, altruism și abia apoi despre competență și știință.
Si toate astea nu țin de bani. Poate că vom găsi argumente care să explice de ce s-a ajuns aici. Și poate că argumentele țin de bani. Dar știu că putem repara toate astea și că asta nu costă nimic.
Nu costă nimic să zâmbești, să vorbești cu pacienții, să ai și să arăți compasiune și grijă. Nu costă nimic să fii bun și să încerci să judeci și să acționezi ca și cum în fața ta ar fi tatăl tău, fratele tău, mama ta, soția sau soțul tău, copilul tău.
Nu costă nimic să faci toate astea. Trebuie doar să vrei.
Nu ai voie ca medic să ”fugi” de răspunderea tratamentului, chiar dacă nu ai bani. Pacientul are nevoie să înțeleagă de ce toate costă. Sigur că nu va fi mulțumit că trebuie să plătescă medicamentele, dar în final va înțelege și va accepta. Dacă îi explică cineva, de ce trebuie să plătească. Ți acel cineva trebuie să fie medicul. Și dăcă îi explică omul în mâinile căruia e gata să își pună viața, el va avea încredere și va fi mulțumit. Că a înțeles și că face ce trebuie pentru săsnătatea lui.
Va urma...
deputat PNL, CHIRURG POLITRAUMA, TIMISOREAN
luni, 7 iunie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ai foarte mare dreptate. As vrea sa spun la modul frumos ca sistemul medical din Romania este la pamant din cauza nepriceperii medicilor tineri, deprofesionalizarii celor mai invarsta, tremuratului mainilor celor arhivarstnici si care ajung sa prefeseze si la 85 de ani, in conditii in care nu mai pot conversa. Dar avand in vedere experienta de toate felurile privind sistemul medical din Romania datorata in mare parte membrilor familiei mele care au indraznit sa se imbolnaveasca aici in tara, pot spune ca sistemul medical e la pamant din cauza celor peste 90% de incapabili medici si a celor 85% de nesimtiti de cadre medicale.
RăspundețiȘtergereSa iti dau si exemple, nu?
Pai bunica mea de 75 de ani a fost la un mare mare medic oftalmolog la judetean I... care i/a spus si mi/a spus ca va orbi in curand ca ambii ochi sunt afectati de nu stiu ce boli si ca daca nu va fi operata de urgenta in maxim 2,3 luni va orbi. Operatia ne costa 300 euro la un ochi dar pentru 2 ochi ne face reducere si vom plati numai 500 euro. Se intampla prin 2007. Am duso pe buinica la oftalmolog la cabinet particular care ia presctris ochelari pentru departare. Bunica nici in ziua de azi nu poarta ochelari si vede la km distanta cine ii intra in pruni sa/i fure prunele.
Prin acelasi an tata a ajuns la spital cu fistula perianala. L/a operat un mare, mare si renumit, acual sef si pe la CM. S/a ocupat de el impecabil doar ca ia uitat o ata care s/a infectat si cu nonstalanta nesimtita ia spus tatalui (om extrem de activ) ca ii va face anus contra naturii si ca dupa un an va reveni la normal. Fiind de un profesionalism extraordinar a tinut sa ii arate tatalui meu (50 ani atunci) poze cu un tanar la care i/a facut anus contra naturii si care a decedat din cauza unor infectii spitalicesti, dar la asigurat ca va avea mare grija de el. tata a fost operat la Spitalul Militar si dupa 2 sapt de spitalizare a fost ca nou.
Sora a ajuns la judetean chiar de craciun la neurologie la singurul medic care nu era in concediu. Incepuse sa vada dublu cu un ochi si sa se deplaseze pupila. Timp de 4 luni (timp in care simptomele ei s/au agravat, fiind afectata intreaga musculatura - pleoape, masticatie, mers etc), 9 medici de la sectia neurologie I si II, endocrinologie, neurochirurgie, printre care mari, mari si renumiti si tari si/au dovedit incapacitatea in a citi un banal RMN, ca sa nu iti spun ca habar nu au cum arata un angio/rmn si ca nu stiu sa il citeasca desi ei il solicita!!!! Nu iti mai spun ca s/au facut ejde analize - luat sange pentru a fi "transmis la bioclinica" si daca le dai lor banii primesti rezultatele mai repede!!!! Nu a costat decat 200 ron analiza.
I/au depistat surorii o hipertiroida cu valori de 400 pentru care i/au prescris internare in spital si perfuzii cu cortizon. Pentru vedere dubla, madam mare S de la Neuro, prea plecata pe la congrese astfel incat vb cu tine 5 minute in usa intredeschisa recomanda vizita la clinica particulara la care presteaza, punctie lombara pentru care sora trebuie sa isi asume raspunderea in scris intrucat pot apare paralizii (omule, cum sa spui asta unui pacient????) si evident perfuzii cu cortizon sa vada cum reactioneaza corpul (pe principiul da/i un restart la calculator). Sora a plecat la Szeged, a fost diagnosticata cu miastenia gravis, operata de timus (extirpare) si acum se reface bine. Medicii de acolo au citit rmnurile si angio si cturile (6 la numar) facute in timisoara din care 2 la Judetean 4 la N...Degeaba avem aparatura daca nimeni nu are habar sa o utilizeze.
Mama s/a pricopsit cu un diabet la inceput de drum asa ca s/a dus la Policlinica dr. Catu la M... mare si renumit (pentru a evita Judeteanul), care la prima conversatie i/a pus in brate un ditamai contractul cu studii clinice cf caruia era de acord sa participe la un studiu clinic nu niste medicamente si injectii. Intrucat mama era un pic indispusa a refuzat sa il semneze spunand ca il va studia acasa. Dr. nua vrut sa ii dea nici macar contractul acasa spunandui ca peocedura cliniicii nu ii da voie, dar mama l/a bagat totusi in geanta ca doar e vb de sanatatea ei. Si/a gasit un dr exceptional la medicis, in contract cu casa, care i/a readus analizele la parametrii normali.
RăspundețiȘtergereEvident toti cei de mai sus au beneficiat de recomandari, telefoane si nu s/au dus cu plasa goala sau cu buzunarele fara moneda straina.
Avem medici interesati doar de plimbat ca congrese pe banii firmelor de medicamente, studii clinice, oferte in medicamente, bani, excursii de la firmele farmaceutice (dr de familie era suparata ca ea a primit doar niste consumabile de birou pt a recomanda pacientilor un anumit tip de medicament). Avem medici nesimtiti si incapabili de a trata indiferent ce boala. Exceptiile sunt atat de putine ca ar trebui sa se afiseze lista cu ei.
Cel care a scris: Exceptiile sunt atat de putine ca ar trebui sa se afiseze lista cu ei este admiratorul lui Boc. El si cei ca el habar nu au ca medicul are salariul cit un portar si raspunderea ca un tata fata de copilul sau. Ei si cel ca el doresc ca medicii sa faca voluntariat si sa cerseasca pentru mincare, nu-i asa? Si poate ca profesorii merita si ei la fel,
RăspundețiȘtergereProbabil ca nu sunteti medic daca faceti afirmatii privind salariul medicului < = salar portar. Sau probabil sunteti vreun demis exilat int/un sat din adancul olteniei.Sau, cu siguranta va referiti la portarul de la palatul Cotroceni.
RăspundețiȘtergereIn definitiv era vorba de INCOMPETENTA medicilor, de minusurile lor, de nepasarea cu care trateaza pacientul. Poate dv. sunteti exceptia de la regula. Nu am generalitat.
Cat despre Boc, cred ca nici mama lui, nici neam de neamul lui nu admira ceva la el si cu siguranta nici eu. Boc este mult prea frustrat si tampit de cant e prim/ministru(dex> TÂMPÍ vb. 1. v. idiotiza. 2. a (se) îndobitoci, a (se) prosti, (pop.) a (se) năuci, (reg.) a (se) hăbăuci, (Transilv. și Olt.) a (se) tonti. (Viața pe care o duce l-a ~ de tot.)